Soldater
Veteraner
Pårørende
Anerkendelse
Frivillighed
Veterancentret og Københavns Universitet undersøger, hvordan veteranfamilier, der er påvirket af PTSD, anvender støtte fra deres sociale netværk til at styrke trivslen for deres familie.
Formålet med undersøgelsen er at undersøge, hvordan social støtte kan være medvirkende til at styrke den mentale sundhed og trivsel blandt danske veteranfamilier, som er påvirket af PTSD. Foto: Colourbox
Fra international forskning ved man, at posttraumatisk stresslidelse (PTSD) ikke kun påvirker veteranen men hele familien og det sociale netværk omkring familien. Desuden ved man, at der er sammenhæng mellem social støtte og mængden af PTSD-symptomer, og at mangel på social støtte er en risikofaktor for at udvikle PTSD-symptomer som følge af et traume.
At styrke sociale relationer og familiære bånd gennem social støtte er af stor betydning for den mentale sundhed og trivsel. Dette forskningsprojekt har derfor til formål at undersøge, hvordan social støtte kan være medvirkende til at styrke den mentale sundhed og trivsel blandt danske veteranfamilier, som er påvirket af PTSD.
”Ved at undersøge hvad social støtte er for en størrelse set fra veteranfamiliers perspektiv, kan vi skabe værdifuld viden om, hvad familiernes sociale netværk bidrager med, og hvordan vi kan omsætte det til anvendelse i indsatser med det formål at styrke familiers mentale sundhed samlet set”,
siger Jeanette Bonde Pollmann, tidligere ph.d.-studerende i Veterancentret.
Fra international forskning ved man, at posttraumatisk stresslidelse (PTSD) ikke kun påvirker veteranen men hele familien og det sociale netværk omkring familien. Foto: Colourbox
Mangel på social støtte er en risikofaktor for at udvikle PTSD-symptomer som følge af et traume. Foto: Andy Art
Forskningsprojektet anvender spørgeskemadata fra veteraner udsendt på international mission til at undersøge, hvordan ændringer i social støtte fra før til efter udsendelse påvirker udvikling af PTSD symptomer 2,5 år efter udsendelsen.
Derudover undersøger projektet ved hjælp af kvalitative interview og observationer, hvordan familier påvirket af PTSD søger og anvender social støtte til at skabe den bedst mulige hverdag for familien.
Slutteligt forholder projektet sig til, hvordan sociale netværk, private som professionelle, responderer på familiernes ønsker til social støtte, ligeledes gennem brug af kvalitative interviews.
Projektet er gennemført. Læs mere om resultatet her.
Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab.
Lektor og hovedvejleder Morten Skovdal, Afdeling for Sundhedstjenesteforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab.