Soldater
Veteraner
Pårørende
Anerkendelse
Frivillighed
For nogle veteraner med efterreaktioner bliver hverdagen uoverskuelig, og det kan derfor blive for svært række ud efter hjælp. Derfor står Veterancentrets opsøgende rådgivere klar med en udstrakt hånd.
Veterancentret har mange tilbud, og et af dem er vores, særlige opsøgende indsats. Vores opsøgende rådgivere støtter de veteraner, som har det allersværest og som kan have svært ved selv at række ud efter hjælp.
Herunder kan du læse tre eksempler på hvilken støtte de opsøgende rådgivere kan tilbyde, fortalt af rådgiverne selv:
”Jeg blev på et tidspunkt kontaktet af en veterankoordinator i en kommune, der havde mødt en veteran til Flagdagen, som hun var bekymret for. Jeg rakte ud til den kvindelige veteran over telefonen, og vi aftalte at mødes til en helt uforpligtende gåtur, så vi kunne tale om de muligheder for støtte, der er.”
”Vi mødtes flere gange og fik tid til en visiterende samtale hos vores psykologer, hvor jeg var med som tryghed. Vi fik også tilkoblet en socialrådgiver, der kunne hjælpe med hendes arbejdsskadesag, og en mentor, og så introducerede jeg hende til fællesskaber som veteranhjem og veterancaféer.”
”Efter en periode, hvor hun havde svært ved at strukturere sin hverdag og været udfordret psykisk, har hun nu fået ro på sin situation, er blevet afklaret til førtidspension og har været i et behandlingsforløb for PTSD. Vi har stadig kontakt, men behovet er blevet mindre, og hun ved, at hun altid kan ringe.”
- Laila Albrechtslund, opsøgende rådgiver
Modelfoto: Flagdag i Haderslev
”Gennem en tidligere kollega fik jeg kontakt til en mandlig veteran, der levede helt under radaren. Han havde ikke nogen bolig eller penge, og han manglede tillid til det etablerede system. Men over tid fik vi nogle gode snakke og en relation. Langsomt begyndte han selv at se behovet for at få noget hjælp.”
”Vi fik startet et forløb op i det lokale jobcenter, skabt et forsørgelsesgrundlag og skaffet ham tag over hovedet. Sammen rakte vi også ud til psykiatrien, hvor han har fået noget behandling og stillet en diagnose. Og så er der kommet styr på økonomien med en gældssanering, som jeg har støttet ham i.”
”Vores kontakt er blevet mindre, og det er et udtryk for, at det går bedre, men vi skriver stadig lidt over sms. Han er også begyndt at få kontakt med sin voksne datter, der hjælper ham lidt, og jeg anser ham i høj grad for at være selvhjulpen i dag. Det har været godt at tage udfordringerne lidt efter lidt.”
- Preben Gerhard, opsøgende rådgiver
Modelfoto: Unsplash
”Jeg har rakt ud til en ung, mandlig veteran, der havde noget rod i sin tilværelse. Han var sygemeldt og brugte mange penge på spil, og vi fik sammen hans økonomi tilbage på sporet. Vi startede med at koble vores beskæftigelsesrådgivere på, der sammen med jobcenteret fik hjulpet ham over i et fleksjob.”
”Vi fik også løst hans spilleproblemer ved at udelukke ham fra online spil igennem ROFUS, og vi fik ham godt videre til vores militærpsykologiske afdeling, der kunne hjælpe ham med at bearbejde nogle af de andre ting, han kæmpede med. Samtidig er det lykkedes at få afsluttet hans arbejdsskadesag og generelt få fjernet mange af de sten, der lå på vejen.”
”Det hele har gjort, at han kan overskue sin hverdag igen. I starten kunne han se sine børn hver anden weekend, og nu er de faktisk på en 7-7-ordning. Livskvaliteten er kommet tilbage, og han er selvkørende familiefar. Selvom han er afsluttet hos os, ringer han stadig nogle gange, og han ved, hvor han har mig.”
- Ida Lærkedahl, opsøgende rådgiver
Modelfoto: Unsplash