Soldater
Veteraner
Pårørende
Anerkendelse
Frivillighed
Hyppigheden for at søge hjælp for psykiske problemer er dobbelt så høj blandt veteraner sammenlignet med baggrundsbefolkningen, når man ser på de første to år efter soldaternes første udsendelse.
Militærpsykologerne hos Veterancentret hjælper veteraner med psykiske udfordringer relateret til deres udsendelse. Foto: Mads Ullerup, Veterancentret.
Undersøgelse fra Veterancentret viser, at danske veteraner i langt højere grad end baggrundsbefolkningen søger hjælp for psykiske problemer. Undersøgelsen viser, at veteraner i de første to år efter hjemkomst fra deres første udsendelse søger 2 til 2,5 gange mere hjælp for psykiske problemer end baggrundsbefolkningen. Efter de to første år søger veteranerne 18 til 35 pct. mere hjælp end baggrundsbefolkningen.
Undersøgelsen er den hidtil mest omfattende registerundersøgelse, der beskæftiger sig med, hvordan og i hvilket omfang veteraner søger hjælp for psykiske problemer efter deres udsendelse. Som led i undersøgelsen er det første gang, at forskere har inkluderet data fra Forsvarets psykologer i en sammenligning med baggrundsbefolkningen, og det har været udslagsgivende for resultatet, vurderer Christian Ditlev Gabriel Stoltenberg, der er forsker hos Veterancentrets Videncenter.
Tidligere undersøgelser har undervurderet mængden af den behandling, veteraner søger for psykiske problemer, fordi de ikke har taget højde for, at mange veteraner benytter sig af psykologhjælp gennem Forsvarets psykologer,
siger Christian Stoltenberg.
I undersøgelsen har Christian Stoltenberg sammen med forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet fulgt førstegangsudsendte soldater, som kom hjem fra en mission til Kosovo, Libanon, Irak eller Afghanistan i perioden 2005 til 2017.
Undersøgelsen viser desuden, at halvdelen af de veteraner, som søger hjælp for psykiske problemer, kontakter Forsvarets psykologer som første indgang til at søge hjælp. Den anden halvdel søger først hjælp gennem egen læge eller hospitalspsykiatrien.
På trods af undersøgelsens resultater giver den ikke grundlag for at konkludere, at veteraner generelt har flere psykiske problemer end baggrundsbefolkningen, fortæller forsker Christian Stoltenberg.
”Det skyldes blandt andet, at alle soldater har en obligatorisk samtale med en psykolog både før, under og efter udsendelsen. Disse samtaler er ikke inkluderet i undersøgelsen, men de udgør en slags screening, som kan føre til en egentlig psykologbehandling hos Forsvarets psykologer. Derudover ses der en tendens til, at mange - både civile og sandsynligvis også veteraner - ikke søger hjælp, når de har symptomer på psykiske problemer. Derfor kan vi ikke med sikkerhed konkluderer, at veteraner har flere psykiske problemer end baggrundsbefolkningen ud fra resultaterne i vores undersøgelse,” siger Christian Stoltenberg.
Hvis du vil vide mere, kan du læse hele forskningsartiklen (på engelsk) via det videnskabelige tidsskrift European Journal of Psychotraumatology.
Er du veteran, og oplever du psykiske eftereaktioner efter din udsendelse, så står Veterancentret klar med både støtte og rådgivning. Vores hjælp henvender sig også til veteraners pårørende.
Har du behov for hjælp eller støtte, kan du ringe til os hele døgnet alle årets dage på 7281 9700.