Kim Simonsen, oberst og chef for Veterancentret ønsker alle, der har tjent Danmark samt deres pårørende en god flagdag. Foto: Mads Ullerup, Veterancentret.

Kim Simonsen, oberst og chef for Veterancentret. Foto: Mads Ullerup, Veterancentret.

I mere end syv årtier har udsendte fra Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen udført komplekse opgaver under vanskelige forhold i konfliktområder verden over. Med personlige og faglige kompetencer i top og med en opgaveløsning i verdensklasse har de vist viljen og modet til at stille op for Danmark.

 

Sammen med vores allierede har de ydet et uvurderligt bidrag til vores fælles tryghed og sikkerhed, når der har været brug for det. Derfor har vi som nation meget at være stolte over og taknemmelige for, og derfor skal flagdagen være en festdag for os alle. Vi skal ære dem, der har tjent Danmark – ikke mindst de soldater og beredskabsfolk, der siden sidste flagdag nu har opnået kvalitetsstemplet veteran på baggrund af deres første internationale udsendelse.

 

Flagdagen skal samtidig være en dag, hvor vi reflekterer, og hvor vi mindes. Vi skal reflektere over den frihed og tryghed, vi ofte tager for givet, men som også i dag kræver, at danske soldater, hjemmeværksfolk og folk fra beredskabet stiller op for Danmark. Vi skal også reflektere over de familier og nærmeste pårørende, der leverer en uvurderlig og ofte overset støtte til vores udsendte. Og så skal vi mindes dem, der tog ansvaret på sig og betalte den højeste pris. Vi skal vise deres familier, at vi deler deres sorg, men også at vi er taknemmelige over, at der findes kvinder og mænd, der har modet til at tage selv de vanskeligste opgaver på sig for Danmark og den danske befolkning.

 

Langt størstedelen af de danske soldater er vendt hjem med oplevelser for livet, nye kammeratskaber og stærke kompetencer. Selv blandt dem, der vender hjem med ar på krop eller sjæl, er glæden over det helt særlige kammeratskab tydelig. Det samme er stoltheden over at have tjent Danmark.

 

Nogle veteraner gør fortsat tjeneste i Forsvaret, mens andre har skiftet til civile erhverv. Nogle er i starten af deres karriere, mens andre er gået på pension. Nogle har været udsendt en enkelt gang, mens andre har mange udsendelser på CV’et. Mangfoldigheden er stor. For vores veteraner har haft forskellige oplevelser og opgaver at løse, og de er forskellige steder i livet. Men fælles for dem alle er det ansvar, de har taget på sig, og den ære og stolthed, de bærer med sig fra deres tid i tjenesten. Vi skal huske at ære og anerkende denne mangfoldighed og stolthed, der definerer de danske veteraner. De har alle tjent med ære, og det fortjener vores dybeste respekt. Det samme gør deres familier.

 

Jeg vil gerne afslutte denne hyldest til vores veteraner og deres familier med det simple ønske, at vi alle husker at takke dem, der har gjort noget særligt for vores fælles tryghed og sikkerhed. At vi nysgerrigt og med oprigtig interesse spørger ind til de mange historier og oplevelser, alle veteraner og deres pårørende bærer rundt på. Og at vi gør det, hver gang lejligheden byder sig. For det er sådan, at anerkendelsen og respekten får det stærkeste liv: Når den bliver en del af hverdagen.

 

Så derfor: Tak for indsatsen til alle veteraner og deres pårørende i hele Rigsfællesskabet. Tak til alle veteranaktører og tak de mange frivillige, der hver dag gør en forskel for dem, der har kæmpet for vores fælles sikkerhed. Jeres engagement og støtte er uvurderlig.

 

Rigtig god flagdag!

 


Flagdagsartiklen er også bragt i Flagdagsmagasinet. Du kan se mere og læse resten af Flagdagsmagsinet her.