Fyrværkeri på himlen

En nytårsaften med fyrværkeri og høje brag kan være en ubehagelig oplevelse, når man er PTSD-ramt veteran. Foto: Unsplash

 

Af Mads Ullerup


Stærke lysglimt, bulder og brag. Sådan kender vi nytårsaften. For de fleste er en nytårsaften med fyrværkeri forbundet med fest og farver, men sådan er det ikke nødvendigvis for alle. Selvom en ny fyrværkerilov i år begrænser perioden, hvor danskerne lovligt må bruge fyrværkeri, så kan nytårsaften stadig være en ubehagelig oplevelse for veteraner med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Stærke lysglimt og høje brag fra fyrværkeri kan i værste fald rippe op i traumatiske oplevelser fra fortiden og sætte sig i kroppen.

For at mindske generne fra bulder og brag, der normalt kendetegner en nytårsaften, har vi samlet fem korte råd, der kan hjælpe med at gøre nytårsaften til en bedre oplevelse.

 

  1. Forbered dig mentalt
    Det er især de pludselige og uventede høje lyde fra fyrværkeri, der kan være ubehagelige, når du har PTSD. Derfor kan det være en fordel, hvis du har mulighed for at forberede dig mentalt på, at det kun er i en begrænset periode, det kommer til at buldre og brage. Det er kun lovligt at bruge fyrværkeri i perioden mellem den 31. december og til og med den 1. januar, så det vil helt naturligt være i denne periode, generne fra fyrværkeri vil være størst.

  2. Reducer støjen
    Ved at benytte ørepropper eller støjreducerende hovedtelefoner kan du tage toppen af de brag, der kan udløse et flashback eller en stressreaktion. En anden mulighed er at have noget beroligende musik kørende i baggrunden, når det nye år skydes ind.

  3. Godt og trygt selskab
    Det kan være fornuftigt at alliere sig med sine nærmeste venner eller familie nytårsaften. Når du er i godt selskab, kan det være med til at fjerne fokus fra de høje brag fra raketter og bomberør, og dine nærmeste kan samtidig være en god støtte, hvis der opstår behov for det.

  4. Tal med naboen
    Det kan også være en god idé at tale med dine naboer, så de er klar over din situation og bliver bekendte med, hvordan de kan tage bedst muligt hensyn, når de bruger fyrværkeri.

  5. Søg væk fra byen
    Hvis du bor i byen, kan generne fra fyrværkeri føles ekstra voldsomme. Derfor kan du overveje, om du eventuelt har mulighed for at invitere dig selv hjem til en ven eller familie, der bor på landet. Det kan også være, du kender nogen, der har et sommerhus, du kan låne nytårsaften, så du på den måde kommer lidt på afstand, når nytåret skydes ind.

 

Kontakt Veterancentret for støtte
Er du hårdt ramt og føler dig særligt påvirket af fyrværkeri, skal du også være meget velkommen til at Veterancentrets døgntelefon på 7281 9700 for nærmere råd og støtte.