Veteran match ishockey

Christian Fredsbo (i midten af billedet i hvid trøje) bar sammen med andre tidligere udsendte Veteran Match banneret på isen til en ishockeykamp under Veteran Match i 2023. Foto: Lars Bech 

Vi spoler tiden tilbage til den 8. september 2023, hvor opgøret mellem Rungsted Seier Capital og SønderjyskE ishockey skal til at begynde. Kampen er dedikeret til tidligere udsendte, og på tribunerne sidder veteraner og deres pårørende, inviteret af ishockeyklubberne og Danmarks Idrætsforbund (DIF) i forbindelse med Veteran Match.

 

Blandt tilskuerne er Christian Fredsbo. Christian er Sergent i Hæren og har tre udsendelser bag sig. Han spiller ishockey på veteranholdet i København, og det var her igennem at han stiftede bekendtskab med Veteran Match.

 

Da jeg første gang hørte om Veteran Match tænkte jeg, at det er stort, at sportslivet og de professionelle sportsudøvere ønsker at dedikere kampe og hylde de danske veteraner. Jeg vidste ikke rigtig, hvad det ville sige at blive hyldet som veteran, men oplevelsen med Veteran Match endte med gøre et kæmpe indtryk på mig

Christian Fredsbo, som deltog i fire Veteran Match kampe i 2023.

 

Et unikt fællesskab

Til kampen i Rungsted bliver Christian tilbudt at komme med ind på isen og lave puck drop. Mens Christian afventer på isen, holder kommentatoren en tale for veteranerne og efterfølgende stemmer tilskuere og spillere i med en applaus.

 

“Det var ret overvældende og næsten lidt surrealistisk at blive hyldet for det arbejde, som jeg elsker. Man er aldrig i tvivl om, hvad det er, man kæmper for som soldat i Forsvaret. For os er det en livsstil, og vi tænker ikke på anerkendelsen, vi gør bare det, vi elsker. Det var vildt at opleve så stor anerkendelse og opbakning, men det, der gjorde særligt indtryk på mig, var at dele oplevelsen med andre veteraner. Det, jeg husker mine udsendelser særligt for, er det unikke form for fællesskab, man som soldat oplever, når man er udsendt. Nogle af mine bedste venner er personer, som jeg har været udsendt med,” fortæller Christian Fredsbo.

Veteran Match ishockey

Christian Fredsbo (i midten) laver puck drop i kampen mellem Rungsted Seier Capital og SønderjyskE ishockey til Veteran Match 2023. Foto: Rungsted Seier Capital

 

Et særligt indblik i livet som tidligere udsendt

Formålet med Veteran Match er at give tidligere udsendte soldater og deres pårørende en oprigtig anerkendelse gennem sportens fællesskaber. Christian havde inviteret sin hustru Karoline med til kampen, og for hende var det også en speciel oplevelse at overvære samhørigheden og fælleskabet mellem veteranerne.  

 

”Som pårørende gør det indtryk at se soldaternes fællesskab. Det er bemærkelsesværdigt, at man kan samle en masse veteraner til Veteran Match, som måske slet ikke har været udsendt på samme tid og sted, men de finder alligevel hurtigt noget genkendeligt hinanden i mellem. Deres minder er forskellige, men samhørigheden og fællesskabet er ens for deres fortællinger, og det er ret rørende at være vidne til,” siger Karoline Fredsbo.

 

Christian planlægger igen i år at deltage i både ishockey og fodboldkampe til Veteran Match. Oplevelsen fra sidste år har gjort stort indtryk på ham, og i år hiver han højst sandsynligt nogle kammarater fra Forsvaret med.

 

”Det er en oplevelse, jeg virkelig under alle tidligere udsendte. Uanset hvor og hvornår man har været udsendt, så er der en samhørighed og et særligt bånd os soldater i mellem. For mit vedkommende viste Veteran Match sig at være en unik mulighed for at mødes og hylde det særlige bånd. Det kan noget at mødes gennem sporten for at mindes kammeraterne, oplevelserne og missionerne sammen,” siger Christian Fredsbo.

 

 

Skal du med til Veteran Match 2024?

Veteran Match finder sted fra den 13. til den 23. september 2024. Kampene spilles i 3F Superliga og NordicBet Liga (fodbold), Metal Ligaen (ishockey) og Herreligaen (håndbold). Der afvikles i alt 45 kampe, som klubberne dedikerer til at anerkende veteraner og deres pårørende.