Illustration fra Julie-spillets forside med en ung pige i billedets midte. Foran hende ses hendes lillebror, og lige bag de to børn står en mor, mens en uniformeret soldat, familiens far, står på distancen.

De forskellige spillekort fortæller om en oplevelse, Julie har, hvor eleverne skal tale om og beslutte, hvordan Julie reagerer. Grafik: Play Circle

Af Sebastian Søby, Veterancentret

 

  Det er aften. Du kan høre, far og mor skændes nedenunder, så du lister ud på trappen. Du går ned i køkkenet til dem. Far sidder ved køkkenbordet, og mor har våde øjne. ”Hvorfor skændes i?” Spørger du. ”Vi skændes ikke,” siger far og kigger op. De fortæller dig, at far skal udsendes i et halvt år. Du kan mærke en klump i halsen. Men hvordan reagerer du?

 

Det er et af de valg, eleverne sammen skal tage, når de kaster sig ud i at spille Julie, et helt nyt undervisningsspil fra Veterancentret til elever i 4. – 6. klasse. I spillet følger man Julie på 12 år, mens hendes far er udsendt. Spillet giver eleverne et indblik i, hvad det vil sige at have en far eller mor, der er udsendt på en international mission for Forsvaret. Gennem Julies historie vil eleverne tale om følelser som savn, bekymring, stolthed og glæde.

 

En del af større oplysningsmateriale

 

Julie bliver senere på efteråret en del af et større oplysningsprojekt i Varde Kommune, hvor skoler og børnehaver skal afprøve et nyt undervisnings- og dialogmateriale. Efter at have samlet erfaringer ind i Varde Kommune er hensigten at  udbrede oplysningspakkerne til resten af landet.

 

Materialet, som er udviklet og samlet af Veterancentret og Varde Kommune, består af fire pakker, der er målrettet henholdsvis børnehave, indskoling, mellemtrin og udskoling.

 

Formålet er dels at styrke elevernes viden om, hvordan det er at have en far eller mor, der er udsendt, og dels at gøre det nemmere for de børn, der oplever at skulle undvære en forælder, at snakke om det med både skolekammerater og voksne.

 

Julie er udviklet af Play Circle for Veterancentret.

Bestil Julie-spillet

Skoler kan gratis bestille et klassesæt med 7 spil, en lærervejledning og adgang til en online version af materialet, som kan bruges i undervisningen.

 

Kontakt Veterancentret på 7281 9700 eller vetc-myn@mil.dk.