Soldater
Veteraner
Pårørende
Anerkendelse
Frivillighed
Af Kristina Schønnemann Jensen, Veterancentret
I aften mandag den 15. oktober møder 25 håbefulde og spændte veteraner op i Københavns Lufthavn, når der er afrejse mod Invictus Games i Sydney, Australien. Her skal veteranerne dyste på venskabelig vis mod 500 mænd og kvinder fra i alt 17 andre nationer.
Fælles for alle 500 veteraner er, at de er skadede i international mission, og målet bag Invictus Games er derfor, at veteranerne over for sig selv og omverden beviser, at de kan trodse deres skader og rejse sig igen. For de 25 danske mænd og kvinder er der én fælles overskrift på deres skade, nemlig posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), fortæller holdets kaptajn Kim Wilsborg.
”Vi kan spejle os i hinanden og måske opdage at man ikke er så speciel. Vi har alle sammen oplevet at gå på den her røde linje, der hedder PTSD, og selvom vi ikke altid er det samme sted på det samme tidspunkt, så ved vi, hvordan det føles. Og det skaber en unik forståelse af vores holdkammerater,” siger Kim Wilsborg
LINK: Kender du veteranerne, der skal af sted. Tjek Invictus Games Team Denmark 2018 ud på facebook, hvor alle 25 veteraner er blevet præsenteret de seneste uger.
Formålet med Invictus Games er gennem idræt at hjælpe de skadede veteraner videre i deres liv. Siden februar har veteranerne trænet vedvarende for at blive dygtigere til deres discipliner, men det er ikke kun sporten, veteranerne er blevet trænet i.
De har i høj grad også trænet deres sociale kompetencer og udfordret deres PTSD, fortæller holdets team manager, Claus Bodilsen fra Forsvarets Sundhedstjeneste, som driver Invictus-projektet i Danmark.
”Når man træner meget, så bliver man også dygtigere. Og for denne her gruppe af skadede veteraner kan det være en øjenåbner at genopdage, at man kan mestre ting, ligesom man engang mestrede at være soldat. Samtidig indprenter vi dem, at de skal transformere al dét, de lærer om dem selv undervejs, til resten af deres liv, så de kan nå nye personlige mål efter Invictus,” siger Claus Bodilsen.
Prikken over i’et skulle gerne være at rejse til Australien og vise for de mange tusinder af lokale australier og for folk, der følger med fra distancen, at det netop er lykkedes. Og det glæder holdet sig til, fortæller holdkaptajnen Kim Wilsborg:
”Vi skal ned og konkurrere med og mod os selv. Og hele rejsen, lige fra træning til Sydney og så hjem igen, skal være en vej mod noget bedre. Så det er for hele holdet et håb for og et startskud til en bedre fremtid.”