Den nationale veterankonference 2025

 

Identitet er grundlaget for, hvordan vi forstår os selv og vores plads i verden. For veteraner, der oplever at skulle skifte deres job i Forsvaret ud med et civilt, er der langt mere på spil end blot et arbejde. For det er ikke blot et job at være soldat, det er en central del af ens identitet. Derfor indebærer et skifte fra militær til civil ofte både tab, transformation og ny opbygning. Identitet skaber fællesskab, og derfor er nye fællesskaber også en nøgle til trivsel i tiden efter Forsvaret.

 

Netop identitet og fællesskab er temaet til Den nationale veterankonference 2025 under titlen Veteranens rejse - identitet, fællesskaber og overgange. Den årlige konference samler aktører og beslutningstagere på veteranområdet til en spændende dag, hvor deltagerne får den nyeste viden på området og en mulighed for at styrke deres netværk.

 

Konferencen afholdes i år den 6. maj på Vingsted Hotel og Konferencecenter fra kl. 09.00 til 16.30. Det er gratis at deltage.

 

Messestand
Hvis I som organisation ønsker en stand i messeområdet, kan I få stillet et cafebord og plads til en til to roll-ups eller lignende materiale til rådighed. For at booke en messestand, skal I kontakte Charlotte Freisleben på mail: vetc-ds07@mil.dk eller telefon: 72163219.

 

Program

Deltagerne bydes velkomne og får praktisk information om dagen.

Chefen for Veterancentret byder velkommen og sætter scenen for dagens konference.

I oplægget "En rejse mod øst til Multinational Division North" vil generalmajor Jette Albinus komme ind på, hvordan det er at stå med støvlerne solidt plantet i den lettiske nåleskov, med ansvar for at forsvare Letland og derved fungere som Danmarks udvidede nationale forsvar. Hun vil ligeledes komme ind på hvordan denne mission adskiller sig fra tidligere missioner og derved for soldater og veteranerne.

 

Biografi
Generalmajor Jette Albinus begyndte sin militære karriere i 1988 som reserveofficer. Årets efter blev hun fastansat i Hæren. Hun har haft en lang række operative og ledelsesmæssige poster i både Hæren og Hjemmeværnet, herunder chef for Veterancentret, med udsendelser til bl.a. Bosnien, Kosovo og Afghanistan. I 2023 blev hun udnævnt generalmajor og chef for Multinational Division North og hun er desuden bestyrelsesmedlem i Danmarks Idrætsforbund.

Tiltræk, tilknyt og forstå dem og deres identitetsdannelse. Generation Z, der er født mellem 1995 og 2010, er for alvor ved at gøre sig gældende i samfundet. Hvilket udfordrer både ledere, kollegaer og samarbejdspartnere, for de er radikalt anderledes. Z’erne er nemlig opdraget til ligeværd og forhandling. De udtrykker deres kreativitet og følelser. Søger en meningsfuld karriere med god work-life balance. Og så er de den mest sårbare og fællesskabsorienterede ungegeneration vi nogensinde har haft. Gennem historier og eksempler vil I forstå, hvad der driver disse unge og hvordan de søger at forstå sig selv og skabe deres egen identitet i en flydende verden, så I på den måde i fællesskab laver generationskløften om til et fælles generationsløft.

 

Biografi
Emilia van Hauen er sociolog (cand.scient. soc fra KU), HD(A), international foredragsholder & TEDx speaker, forfatter til syv bøger, heraf tre bestsellere, professionelt bestyrelsesmedlem (bestod CBS Bestyrelsesuddannelse med udmærkelse i 2015), kommentator og trendrådgiver. Hun har igennem 30 år specialiseret sig i de unge generationer, køn & diversitet, samt moderne fællesskaber og er aktuel med bestselleren ”GENERATIONEN DER SKAL REDDE VERDEN … med lidt hjælp fra os andre. Forstå hvordan de unge Z’ere skaber vores fremtid” (Gyldendal, 2024, 4. oplag). Er ambassadør for UNICEF og Girltalk og mor til 3 voksne sønner.

Militære fællesskaber – hvad er det? Hvordan bliver vi en del af dem? Hvordan legemliggør vi dem? Det er spørgsmålene, som dette oplæg undersøger i form af en etnografisk montage. Oplægget er baseret på antropologisk feltarbejde med danske soldater og veteraner i særdeleshed i konteksten af deployering til Irak og Afghanistan.

 

Biografi
Thomas Randrup Pedersen er lektor ved Institut for Ledelse og Organisation, Forsvarsakademiet. Han er ph.d. i antropologi, underviser på Hærens Officersskole og forsker i soldater- og veteranliv før, under og efter udsendelse i INTOPS med særligt fokus på militær professionsetik, militærkultur, militær vold og kampvilje.   

Dette oplæg peger på det grundlæggende menneskelige behov for at opleve samhørighed og være en del af et fællesskab, som en væsentlig del af den menneskelige trivsel. Og samtidig peger oplægget på at fællesskaber har en iboende dynamik som er fyldt med udfordringer. Mette vil gennemgå nogen af fællesskabets paradokser og diskutere hvordan vi kan skabe bæredygtige fællesskaber bl.a. der kan bestå over tid.

 

Biografi
Mette Thingstrup er erhvervspsykolog (Cand.Psych.Aut) og forfatter til en række bøger og artikler omkring fællesskaber og livsledelse. Hun peger på at vi har brug for en mere samfundsbevidst psykologi hvor vi skaber bedre strukturer for trivsel. Fællesskaber er én af vejene dertil, men det kræver at vi forstår fællesskabets iboende dynamik. Fællesskaber er ikke per se positive. De fyldt med paradokser og kræver ledelse.

På messen kan du møde en række af de forskellige deltagere på konferencen, der ved deres stand vil fortælle om deres arbejde med veteran og deres familier. Du kan også benytte messen til at netværke med de øvrige deltagere og skabe de bånd, der kan styrke den samlede veteranindsats i de kommende år.

Emil Arenholt Mosekjær og Jimmy Solgaard. To veteraner, som i årevis har skrevet og talt om krig og soldater. Og nu gør de det igen. Sammen.

 

Biografi
Emil Arenholt Mosekjær har skrevet den anmelderroste bog Soldaterhjerte, som handler om fællesskab, kammeratskab, og hvorfor nogle veteraner savner krig. Emil er Afghanistan-veteran, uddannet journalist og har blandt andet arbejdet på Politiken. Han er i dag tilbage i Forsvaret som presserådgiver i FKO og holder foredrag i hele landet.

 

Jimmy Solgaard er Afghanistan-veteran, tidligere journalist på Radio24syv og uddannet anlægsgartner. Han har skrevet Civilian Survival Guide, som handler om, hvordan en tidligere soldat kan finde sig selv udenfor hegnet. Han arbejder i dag i Kriminalforsorgen som faglærer. 

Veterancentrets chef Kim Simonsen samler op på dagen og ser frem mod de næste store opgaver på veteranområdet

 

Stream Den nationale veterankonference

Nåede du ikke at tilmelde dig årets konference? Eller har du ikke mulighed for at tage turen til Vingsted? Så kan du streame konferencen direkte fra din computer eller telefon.

Link til streaming

Det eneste, du skal gøre for at følge konferencen fra distancen er, at klikke på linket herunder.

Link til live-stream

Du vil kunne stille spørgsmål undervejs ved at skrive ind til os.

 

Problemer med at streame konferencen?
Hvis du har problemer med streamingen, kan du kontakte vores tekniske support:

Telefon: 7216 3326

  • Lokation

    Vingsted Hotel og Konferencecenter, Vingsted Skovvej 2, 7182 Bredsten

  • Hvornår

    Start: 6. maj, 2025 - Kl. 09.00

    Slut: 6. maj, 2025 - Kl. 16.30

  • Tilmeld

Nødvendige (vis detaljer)

Systemcookies | Systemcookies

Intern statistik (vis detaljer)

Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

Facebook | x | Google