Mandlig soldat med sløring i ansigtet, hjelm og uniform sidder på hug og sigter med sit gevær i en gul rapsmark.

De seneste år har der været et stort fokus på PTSD blandt soldater og veteraner. Foto: Ronny Rasmussen.

PTSD er en forkortelse for Post Traumatic Stress Disorder, som på dansk kaldes posttraumatisk belastningsreaktion eller posttraumatisk stresslidelse. Symptomerne kan være en sen eller forlænget reaktion på den eller de hændelser, som man har været udsat for eller vidne til. Nogle udvikler det fulde symptombillede kort tid efter hændelsen. Andre har enkelte symptomer, men udvikler først det fulde symptombillede efter nogle år.

 

PTSD er en diagnose, som dækker en række symptomer, man kan opleve efter at have været udsat for eller bevidnet en eller flere hændelser af livstruende og/eller voldsom karakter.

 

Hvordan opleves PTSD?

 

Det er meget forskelligt, hvor indgribende PTSD-symptomerne er for den enkelte. For nogle kan PTSD påvirke livskvaliteten i nogen grad, mens den hos andre kan være svært invaliderende. Atter andre lærer at håndtere PTSD-symptomerne, så de nærmest ikke fylder i hverdagen.

 

Man skelner mellem to typer af PTSD-diagnoser: PTSD og kompleks PTSD.

Vores mest anvendte behandlingsmetoder

I Veterancentret og blandt vores mange netværkspsykologer rundt om i landet anvender vi psykologiske behandlingsmetoder, som der er videnskabeligt belæg for virker mod eksempelvis angst og depression.

 

Psykologerne i Veterancentret har en særlig erfaring med at behandle PTSD og er trænet i specifikke og specialiserede behandlingsmetoder rettet mod PTSD. De tre metoder, som vi oftest behandler PTSD med, er eksponeringsterapi, gruppeterapi og parterapi.

 

Derudover har Veterancentret mulighed for at henvise til medicinsk behandling ved psykiater, hvis der er behov for det.

Sidst opdateret 10. juli, 2020 - Kl. 11.49

Nødvendige (vis detaljer)

  • Systemcookies Episerver

Intern statistik (vis detaljer)

  • Siteimprove

Tredjeparts (vis detaljer)

  • Facebook
  • Twitter
  • Google