Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Pårørende under hjemkomst 
Under hjemkomstparader er der store smil, kram og kys, når familierne mødes igen.
Både soldat og pårørende har ofte glædet sig voldsomt meget til at se hinanden igen, men det kan også kræve lidt tilvænning at skulle leve sammen igen. 

Når din soldat er hjemme igen 

Gensynsglæden kan være stor, når soldaten kommer hjem fra international mission. Men tiden efter hjemkomsten kan også være hektisk.

Den første tid efter hjemkomsten kan være travl, fordi både familie, venner og partner gerne vil være sammen med soldaten og høre om hans oplevelser.

Nogle soldater befinder sig godt med den meget aktivitet, mens andre kan opleve den krævende og forstyrrende og kan have brug for at tage det i sit eget tempo. Behov og forventninger er forskellige og ved på forhånd at få talt sammen om dem, kan I lave aftaler, der passer jer. Dette giver den bedste mulighed for at tilgodese alles behov og ønsker. 


Væn jer til hinanden igen

Er du ægtefælle eller kæreste, skal du være opmærksom på, at lige så vel som det tager tid at vænne sig til, at den ene er væk hjemmefra, tager det også tid at vænne sig til, at han eller hun er hjemme igen.

Når I er væk fra hinanden, vil I ofte opleve, at I har udviklet jer på forskellig vis efter udsendelsen. I har gjort forskellige erfaringer og haft forskellige oplevelser, som er med til at præge jer. At spore sig ind på hinanden og den fælles dagligdag med de ændringer, der er sket, tager tid for de fleste. Det er en god ide at væbne sig med tålmodighed og forvente, at tilpasningsperioden kan vare op til et par måneder eller mere. 


Soldatens reaktioner

Det er almindeligt, at både soldaten og de pårørende i den første tid efter hjemkomst udviser reaktioner som følge af udsendelsen. For soldatens vedkommende kan det være reaktioner på oplevelser og hændelser, som soldaten har behov for at bearbejde. Det kan også være reaktioner på at have befundet sig i et hårdt arbejdsmiljø, både psykisk og fysisk, over længere tid. 

De typiske reaktioner er:


  • Irritabilitet.
  • Rastløshed.
  • Manglende interesse og overskud.
  • Træthed.
  • Problemer med at falde til ro.

Reaktionerne vil typisk klinge af over seks måneder efter hjemkomst.


Pårørendes reaktioner

For den pårørendes vedkommende kan det være oplevelser forbundet med soldatens udsendelse, som der er behov for at bearbejde, nu hvor soldaten er kommet hjem og er i sikkerhed igen. Reaktionerne kan føre til flere konflikter end normalt mellem de pårørende og soldaten, da den pårørende og soldaten ikke nødvendigvis altid vil kunne møde hinandens behov, når de opstår. 

Hvis du som pårørende oplever, at din soldat bliver ved med at have reaktioner på sine udsendelser, eller at reaktionerne forværres med tiden, så kontakt Veterancentret med henblik på rådgivning og eventuel vurdering af behandlingsbehov. Afhængigt af problematik vil vi kunne iværksætte psykologisk behandling og støtte overfor enten soldaten, dig som pårørende eller jer begge.   

Sidst opdateret 25-02-2020 - kl. 11:22

Børns reaktioner

For børn kan det også tage sin tid at acceptere, at far, mor, bror eller søster er hjemme igen. Børn kan være vrede over, at deres soldat har forladt dem, og især småbørn kan være lidt bange for en far eller mor, som de ikke har set i en lang periode. Det er vigtigt at være tålmodig – det kan tage tid, før forholdene er normale igen.

Børn kan efter genforeningen afprøve grænser på en måde, I ikke er vant til at se. De har behov for at finde ud af de nye forhold i hjemmet, nu hvor alle er hjemme igen.

Større børn har under udsendelsen måske påtaget sig et ansvar, de normalt ikke ville. Vær opmærksom på, at de ikke sættes til side, men påskønnes for, at de også har været med til at få det hele til at fungere. Forsøg at få tid til at være sammen med børnene. Lyt til dem og hør på de oplevelser, de har haft, mens I har været væk fra hinanden. 

Kontakt os

Veterancentrets
Familieenhed
Ringsted Kaserne
Garnisonen 1
4100 Ringsted

Døgntelefonen
7281 9700
vetc-myn@mil.dk